Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Öne Çıkanlar UI/UX

UI / UX Tasarım, UI / UX Designer Nedir? UI ve UX farkları nelerdir?

Hangi sektör için çalışıyor olursanız olun dijitalde var olmanız gerektiğini artık açıklamaya bile gerek yoktur. Gelişen dünyada dijital ile ilgili sektörlerin de gelişim hızı artık inanılmaz boyutlarda seyrediyor. Bu sebeple UI UX kavramları ve UI UX tasarım nedir? gibi sorular da dijital dünyada yer almak isteyen kişilerce sıklıkla soruluyor. Bu yazımızda sizlerin de merak ettiğiniz UI UX nedir sorusunu ve konu hakkında bilmeniz gereken bilgileri aktarıyor olacağız.

UI / UX Tasarım (Design) Nedir? Farkları Nelerdir?

 

Öncelikle UI ve UX’in tanımıyla başlayalım.

UI (User Interface), yani “Kullanıcı arayüzü” hangi ürün veya hizmeti pazarlamaya çalışıyor olursanız olun kullanıcının gördüğü tasarımın bütünüdür. Müşterileriniz veya hedef kitlenizin sunduğunuz hizmetle ilgili etkileşimini ifade eder. Kullanıcı Arayüzü (UI), bir web sitesi, bilgisayar programı, mobil uygulama veya dijital olarak kullanılabilen herhangi bir cihazda kullanılan renkleri, butonları, yazı tiplerini ve diğer grafik ögeleri ifade eder.

UX (User Experience) ise “Kullanıcı deneyimi” olarak tanımlanır. Yani sunduğunuz hizmet veya ürünle etkileşime geçen kişilerin, o hizmeti veya ürünü kullanırken aldığı deneyimdir. Bu deneyim ne kadar hizmeti sunan otoritenin istediği sonuca yakınsa, o kadar başarılı bir kullanıcı deneyimi sunulmuş olur. UI genelde görsel mecraları ifade etse de UX’in kapsam alanı dünyadaki her şey olabilir. Örneğin bir markete girdiğinizde giriş kapısından kasaya kadar olan yolculuğunuz o işletmenin UX yapılandırmasıdır. Bir web sitesi için ise UX, sayfa yapıları, öge konumlandırmaları, sayfa açılış hızı ve kullanıcı deneyimine etki eden diğer etkenleri ifade eder.

 

Özetle UI kullanıcıya görsel olarak hitap ederken, UX kullanıcının etkileşimini ve deneyimini ifade eder. Bu ikilinin sıklıkla birlikte anılmasının sebebi ise bir ürün veya hizmetin en doğru şekilde sunulması için, her ikisinin de bir denge içinde uygulanmış olması gerektiğindendir. Örneğin çok iyi tasarıma sahip bir e-ticaret sitesinde, kullanıcı rahatlıkla sepetine ürün ekleyemiyorsa, amaca hizmet etmiyor demektir. Aynı şekilde bu e-ticaret sitesi çok hızlı, her şey yerli yerinde olsa bile, kullanıcıya kötü bir görüntü sunuyorsa yine amaca hizmet etmemektedir.

UI / UX Tasarımcı (Designer) Nedir?

 

UI ve UX’in tanımını yaptığımıza göre, bir de bunları uygulayan kişilere, yani “UI / UX Tasarımcı” kavramına bakalım.

Kullanıcı arayüzünü ve kullanıcı deneyimini tasarlayan, oluşturan ve sunan kişilere UI UX tasarımcısı veya sektördeki yaygın kullanılan ismi ile UI UX Designer denir.

 

Bu kişiler kendi markaları veya çalıştıkları markalar için birçok etkeni göz önünde bulundurarak tasarımlarını yaparlar.

 

UI UX Tasarımı Nasıl Yapılır? Tasarım yaparken nelere dikkat edilir?


Her konuda olduğu gibi bu alanda çalışmak isteyenler de kendilerini geliştirmek üzere eğitim ve araştırma konusunda uzun saatlerce mesai harcamalıdır. Bu yazıda UI UX tasarımının nasıl yapıldığını aktaramasak da iyi bir tasarımcının dikkat etmesi gereken adımları ileteceğiz.

UI UX tasarımcısı nereden başlamalı?

İyi bir UI UX tasarımcısı önce kullanıcı araştırması yapar. Yani ürünü veya hizmeti kullanması beklenen hedef kitlenin beklentilerini, ihtiyaçlarını ve davranışlarını anlamaya yönelik mesai harcarlar. Bu adım, bundan sonraki adımların temelini oluşturur. Çünkü tasarlanacak bir UI UX yapısının nasıl gelişeceği, onu kullanacak kitleye bağlıdır.

Kullanıcı araştırmasını tamamlayan tasarımcı artık taslak bir UI tasarımı yapmaya hazırdır. Öncelikle marka renkleri ve kurumsal kimlik göz önünde bulundurulur ve bu kapsam içerisinde bir şeyler çizilmeye başlanır. Tasarımcı, nihai amaca hizmet etmek üzere kullanıcıya görsel olarak nasıl hitap edileceğini belirler ve bunu sunmak üzere anlaşılır bir prototip haline getirir. Taslak çizimin hazırlanması -kendiniz için çalışıyor olsanız bile- akışı görmek açısından çok yararlıdır ve sonraki aşamalar için verimliliğinizi artırır.


Prototip çıkardıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler



UI taslağını bir dizi revizeden sonra final haline getiren tasarımcı artık işin UX boyutunu düşünmeye başlayabilir. Bu aşamada UI tasarımınızda yine değişiklik yapmanız gerekebilir. Çünkü arayüz olarak çok güzel görünen bir tasarım, kullanıcı deneyimi açısından sorun yaratacak nitelikte olabilir. Yazının başında da belirttiğimiz gibi UI ve UX birbiriyle dengeli ve uyum içinde çalışmalıdır.

UX tasarımına geçen tasarımcı bu noktada, kullanıcıya en kolay, en ulaşılabilir ve amaca hizmet eden tasarımı sunmalıdır. Bilindiği gibi rekabetin yoğun olduğu bir yerde kullanıcıya en iyi deneyimi sunamazsanız onu tabiri caizse elinizde tutamazsınız.

UI / UX tasarımını tamamladınız ve elinizde -size göre- harika bir ürün var. Size göre dedik çünkü kullanıcı davranışı kişiden kişiye değişebilir ve dünyanın en iyi işini de ortaya koysanız hedef kitlenizde bir karşılığı olmayabilir. Bu sebeple belki de sizleri çok büyük masraflardan koruyacak bir adıma daha ihtiyaç duyulacaktır. Kullanıcı testleri.

Yaptığınız UI / UX tasarımını gerçek kullanıcılardan oluşan bir test kitlesine sunmalısınız. Yeteri kadar kişiyle bu testi yaptığınızda ve sonucunu raporladığınızda hiç tahmin etmediğiniz hatalar veya yorumlarla karşılaşabilirsiniz. İşte bu geri bildirimler sizin tasarımda yapacağınız revizelerin temelini oluşturacaktır.

Son kontroller

Kullanıcı testlerinden de başarıyla sonuç aldıktan ve gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra artık bir dizi zorlu yoldan geçerek ve birçok emek harcayarak oluşturduğunuz UI UX tasarımını kullanıcı kitlenize sunabilirsiniz. Bu aşamada işinizin bittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü kullanıcı sayınız arttıkça ve kullanıcılarınız yeni davranışlar geliştirmeye başladıkça sizin de tasarımınızı buna göre şekillendirmeniz gerekecektir. Bu nedenle sürekli olarak kullanıcılardan geri dönüş almanız, ısı haritaları gibi UX elementlerini kullanarak sonuçlar edinmeniz ve yeni trendleri takip edip ortaya koyduğunuz tasarımı sürekli olarak geliştirmeniz gerekmektedir.

Özet:


Bu yazıdan öğrendiklerimizi soru cevap şeklinde özetleyelim.

UI Nedir?:

Kullanıcı arayüzü (User Interface) olarak adlandırılır. Bir ürün veya hizmetin kullanıcıya sunulurken kullanılan grafik ögeleri ifade eder. Butonlar, renkler, fontlar gibi birçok grafik etken UI’ı oluşturur.

UX Nedir?:

UX, kullanıcı deneyimini (User Experience) ifade eder. Kullanıcının ürünü veya hizmeti kullanırken zorlanmamasını, iyi bir deneyim edinmesini ve markadan mutlu ayrılmasını amaçlar.

UI/UX Tasarımcı Nedir?

UID (User Interface Designer) veya UXD (User Experience Designer), UI UX tasarımı ile ilgilenen ve bundan gelir elde eden profesyonellere denir.

İyi bir UI/UX tasarımı nasıl yapılır?: Her marka için UI UX tasarımı farklılık gösterse de aşağıdaki akışın takip edilmesi tüm işletmeler için faydalı olabilir.

  • Hedef kitle / Kullanıcı Analizi
  • Prototip / Taslak Çizim
  • UI / UX Çizimi
  • Kullanıcı Testleri
  • Geliştirme
  • Güncelleme

Bu yazımızda sizlere UI UX kavramlarını ve UI UX tasarımı hakkında bilgi vermeye çalıştık. UI UX ve Dijital pazarlama sektörüyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve yenilikleri kaçırmamak için artevia360.com’u yer imlerinize ekleyebilirsiniz.

Author

Artevia

Dijital Reklamcılık Blogu

Comments (3)

  1. Grafik Tasarım Bölümü Okumak - Taban Puanları - Artevia360
    Nisan 21, 2024

    […] bir sitenin veya uygulamanın kullanıcı tarafından görülen kısmı yani arayüzüdür. UX Tasarım ise bu arayüzün kullanımının kolay ve tatmin edici olmasını sağlamayı […]

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir